Extreme Freeze Drying Technology
Applications
NatureDry
About Us
Customers and Partners
Contact
Pakastekuivauksessa on eroja.
Tavanomainen pakastekuivaus

Tavallista perinteistä pakastekuivausta on luonnonilmiönä käytetty elintarvikkeiden säilömiseen jo vuosituhansien ajan ja NASA on käyttänyt menetelmää avaruusohjelman ruokahuollossa 1960-luvulta alkaen. Se on erinomainen keino parantaa elintarvikkeiden säilyvyyttä jopa vuosikymmenten ajaksi käyttämättä mitään lisä- tai säilöntäaineita.

Periaate on hyvin yksinkertainen. Riittävän suuressa alipaineessa vesi ei esiinny nestemäisessä muodossa. Se muuttuu eli sublimoituu suoraan jäästä kaasuksi eli vesihöyryksi sulamatta välillä. Näin siis kaikki teoriassa tapahtuu.

Sillä on kuitenkin varjopuolia: tavanomaisessa pakastekuivauksessa käytetään korkeita loppulämpötiloja. Kuumuus vahingoittaa makua, ravintoaineita, ulkomuotoa ja rakennetta, mikä tekee lämmölle herkistä ruoka-aineista vastenmielisiä. Tästä syystä tavallisen pakastekuivauksen sopivimmat käyttökohteet ovat pikaruoat ja matalampien laatutasojen välipalatuotteet. Tuoreen kaltaisesta mausta ja varsinkaan gourmet-tasosta ei voida tässä yhteydessä puhua. Rehydratointi kosteuttamalla onnistuu vain rajoitetusti, koska lämpövaurioitunut ruoka ei enää ole tuoreen veroista.

Vaikka pakastekuivauskammion sisäinen alipaine on helposti mitattavissa, höyryn painetta itse tuotteen solujen sisällä ei ole mahdollista mitata. Soluseinämän kaasunläpäisevyys vaihtelee ja tavanomaisin menetelmin tehty pakastekuivaus aiheuttaa paineen nousua josta seuraa jäätyneen veden hallitsematon sulaminen, höyrystyminen ja kapillaariset vauriot elintarvikkeiden solurakenteelle.

Kuivauksen Vallankumous

NatureDry© on yhdistelmä tutkimuslaboratorioissa käytettäviä tieteellisen pakastekuivauksen menetelmiä, täysin uutta teknologiaa sekä innovaatioitamme jotka mahdollistavat käytännössä minkä hyvänsä elintarvikkeiden pakastekuivaamisen turvallisissa lämpötiloissa ja ilman riskiä solunsisäisen kaasunpaineen hallitsemattomasta nousemisesta. Menetelmä on optimoitu myös energia- ja kustannustehokkaaksi, minimoiden ratkaisevasti sen hiilijalanjälki. Lisäksi hukkaenergia voidaan hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmityksessä tai rakennuksen lämmityksen vesikierrossa.

Emme ainoastaan ole keksineet menetelmää saada jää sublimoitumaan jopa 30°C/86°F alhaisemmissa loppulämpötiloissa, olemme myös kehittäneet algoritmit jotka laskevat solunsisäisen kaasunpaineen tarkasti, läpi koko pakastekuivausprosessin.

Allaolevan veden kolmoispistekaavion mukaisesti, NatureDry© toimii pisteiden A ja C välillä. Se on aitoa pakastekuivausta alusta loppuun. Tavanomaisesti pakastekuivauksena tunnettu menetelmä ei pysty tähän vaan vaihtelee hallitsemattomasti pisteiden C ja D välillä, joutuen käyttämään osittaista höyrystymiskuivausta kaikkine siihen liittyvine ongelmineen.

Tämän yhdestelmän ansiosta NatureDry© eroaa kaikista muista pakastekuivausmenetelmistä. Se on lopputulos yli 20.000 tunnista tutkimus- ja kehitystyötä. Yrityksiä ja erehdyksiä. Kokeiluja ja epäonnistumisia. Ja toistettavia onnistumisia, tulosten tarkan tieteellisen analysoinnin ja syy-seuraussuhteiden löytämisen seurauksena. NatureDry© pystyy myös parantamaan tieteellisen ja lääketieteellisen pakastekuivauksen menetelmiä, sen avulla on jopa mahdollista säilyttää entsyymejä elävinä ja aktiivisina.

Mitä hyötyä tästä kaikesta on?

Tuloksena tuoreiden ruoka-aineidesi aito maku ja ravintoaineet pysyvät tuoreina. Ne säilyvät ilman mitään lisäaineita, ympäristöystävällisen ja kestävän menetelmän ansiosta. Tuoreista ruoka-aineista syntyy terveellisiä välipaloja jotka voi syödä sellaisenaan tai halutessaan kastaa veteen, muuttaen ne täysin tuoreen veroisiksi. Sellaisiksi kuin ne olivat ennenkuin ne NatureDry© -kuivattiin.

Tämä koskee myös tuoreita raaka-aineita kuten raakaa lihaa, kalaa ja kasviksia. Tuore salaatti on yhtä raikas kuin se alunperin oli, kuivatusta lihasta voi jälleen grillata raa'an pihvin ja graavilohi on yhä graavilohta, ilman harmaantumista lämpövaurioista.

Aalto-Yliopiston tekemän riippumattoman, diplomityötasoisen tutkimuksen tulokset ovat vahvistaneet että NatureDry© säilyttää jopa yli 97% ravintoaineista. NatureDry© on myös raakaruokaa, jopa NatureDry© -kuivattujen marjojen siemenet itävät ja kasvavat kokonaisiksi kasveiksi kuten tuoreidenkin.

Tätä tarkoitamme sanoessamme että NatureDry© pystyy pysäyttämään ajan.

   
 
© 2011-2017 Nature Lyotech Oy, All Rights Reserved